Reizigersdiarree vermijden

Reizigersdiarree vermijden

Hoe kan je reizigers-diarree vermijden?

Je kent het: je verheugt je maandenlang op een weldoende vakantie en vanaf een van de eerste dagen zit je op het toilet. Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door inname van verontreinigd eten of water.

Ook kunnen vettig of sterk gekruid eten en overmatige alcoholinname diarree uitlokken. In vele gevallen kunnen de symptomen behandeld worden met middelen tegen diarree zoals IMODIUM®. De smelttabletten kan je zonder water innemen, zodat het een gemakkelijke oplossing is om diarree snel te doen stoppen tijdens je vakantie.

Hieronder vind je enkele nuttig tips om deze ellende op reis te voorkomen.

Tips voor het vermijden van verontreinigd water:

  • Drink geen kraanwater en poets er ook je tanden niet mee. Drink of gebruik liever water uit verzegelde flessen of gekookt water. Vermijd ook ijsklontjes die met kraanwater worden gemaakt.
  • Je kan ook andere dranken uit flessen of kartons drinken. Zeker in verre uitheemse gebieden moet je er zeker van zijn dat de fles niet geopend is voor ze aan tafel wordt gebracht.
  • Houd bij het zwemmen het hoofd boven water en probeer geen water door te slikken, want het kan verontreinigd zijn.
  • Zorg ook bij het baden of douchen dat je geen water binnen krijgt. Zingen onder de douche doe je dus beter even niet!
  • Heb je toch pech en wordt je reis verpest door diarree? Volg dan volgende richtlijnen om reizigersdiarree te behandelen.

 

Tips voor het vermijden van verontreinigde voedingsmiddelen:

  • Let op dat de gerechten goed gekookt zijn en zo heet zijn als ze moeten zijn.
  • Let er zoveel mogelijk op dat etensresten afgedekt of in de koelkast bewaard worden.
  • Was voor het eten grondig je handen met zeep.
  • Probeer het volgende te vermijden:
  • Voedingsmiddelen die mogelijk met kraanwater gewassen werden, zoals vruchten (schil ze voor de veiligheid liever), salades en rauwe groenten; 
  • roomijs van onbetrouwbare herkomst;
  • snacks van straatverkopers;
  • koud vlees;
  • schaaldieren of rauwe zeevruchten;
  • niet gepasteuriseerde melk (bij twijfel laten koken)
  • opgewarmd eten.
×
;